Choď na obsah Choď na menu
 


Škodí vysoký obsah proteínov ľadvinám? Pravda, mýtus či povera?

30. 11. 2013

Jednou z často diskutovaných oblastí vo výžive je obsah proteínov.

Keby sa sa na túto tému pozreli z hľadiska prirodzenej stravy mäsožravcov (ktorým vlastne aj je) potom by všetci vlci, šakaly a psy umierali maldý s úplne zničenými ľadvinami.Alebo by už tieto druhy úplne vyhynuli kvôli chybe Matky Prírody. V skutočnosti je ich organizmus vyvinutý na trávenie potravy zloženej prevažne zo živočíšnych proteinov a tukov. Musíme však priznať že bežné vysokoproteínové krmiva naozaj škodia ľadvinám.

Nemôžu za to však živočíšne proteíny. Väčšina výrobcov krmív používajú ako zdroj proteínov tzv. "mäsokostnú múčku" - teda pražené zvyšky a kosti z potravinárskeho priemyslu, ktoré sú následne zomleté. Táto surovina síce obsahu veľa proteínov, ale kvôli vyskoému obsahu kostí aj fosfor a vápnik. A tieto prvy môžu ľadviny naozaj poškodzovať. Záverom je treba poradiť všetkým chovateľo, aby sa naozaj zaujímali o zloženie krmív a aj ich zdroj proteínov. 

Pozor na rastlinné proteíny (hlavne zo sóje), ktoré sú pre psa úplne neprirodzené a môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Pes

(Klara, 4. 2. 2020 13:49)

hlavne šteniatko to vlemi potrebuje. V otmot je najlepší Brit mono protein