Choď na obsah Choď na menu
 


Gordonov seter

1. 12. 2013

 Gordonov seter

Povaha plemena
Tento seter je kamarátsky, mierny, citlivý, živý a oddaný svojej rodine. K domácim zvieratám a iným psom je priateľský. Deti miluje. Je veľmi inteligentný, učenlivý a spoločenský. Dokáže byť ale aj tvrdohlavý. Ak má dostatok pohybu, ktorý potrebuje, je doma pokojný a bezproblémový. Rád skúma nové územia, preto má mierne sklony utekať. Gordon seter nie je strážny ani obranársky pes, je to ľudomil, k cudzím ľuďom je však zdržanlivý.
 Popis gordon setra
Psi merajú v kohútiku približne 66 cm, sučky asi 62 cm, váha sa pohybuje okolo 29,5 kg, sučky váži 24,5 kg. Oči má gordon seter jasné a hnedej. Nie sú ani zapadnuté ani vystúpené, posadené tesne pod obočím, majú bystrý a inteligentný výraz. Uši sú stredne veľké a tenké. Posadené nízko v línii obočia a priliehajú tesne k hlave.Chvost môže byť priamy alebo mierne šabľovitý. Je nesený horizontálne alebo pod líniou chrbta. Pri koreni je silný, rovnomerne sa zužuje do špičky. Srsť chvosta je dlhá a priama, vytvára vlajku, tá sa skracuje ku špičke.

Chôdza gordon setra je pravidelná, pohyb voľný a priamy.

Srsť gordon setra je lesklá uhľovočierna, bez hrdzavého odlesku, gaštanovo hnedé odznaky sa objavujú na zadných a predných končatinách, ďalej na hrudi a krku.

Klasifikácia FCI
Podľa klasifikácie FCI patrí Gordon seter do skupiny 7 - nastavovacia psy (stavače), sekcia 2.2 stavacie psy britskí a írski; setri.
 Základná starostlivosť o psa
Gordon setra je potrebné pravidelne kartáčovať a odstrihávať prebytočné chlpy pod ušami, predíde sa tým prípadným ušným zápalom, srsť na vonkajších stranách uší sa necháva rásť voľne. Pazúriky sa udržujú v dĺžke tesne nad zemou.

História plemena Gordonov seter
V sídle vojvodov Gordon boli chované anglickí setri, a to v tricolor farbe. Podľa všetkého jeden z ošetrovateľov vojvodu omylom skrížil suku setra s čierno pálenú kólií, táto kólia sa od dnešných líšili predovšetkým mohutnou silnou postavou a veľkou lebkou. Kríženci vojvodovi zapáčili natoľko, že začal s ich šľachtením, tým vznikol ustálený jednotný typ a neskôr plemeno gordon seter. 0 pôvodu gordon setra sa však stále vedie mnoho dohadov. Táto verzia sa ale zdá byť najpravdepodobnejší.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.