Choď na obsah Choď na menu
 


Psy - Sprievodci svätých

27. 11. 2013

Na podobizniach kresťanských svätcov môžete občas zazrieť aj ich štvornohého spoločníka.Čo mali títo svätý so psami spoločného? Dôvody, prečo sú s nimi zobrazovaní, alebo inak spojení, môžu byť rôzne.

Svätý Dominik

Tento španielsky svätec a zakladateľ rádu dominikánov býva zobrazovaný so psom, ktorý v pysku drží horiacu pochodeň. Je pripomínaná legenda, podľa ktorej mala Dominikova matka pred narodením svojho syna sen, kde videla psa s horiacou pochodňou, s ktorou zapaľuje celý svet. Pes mal symbolizovať jej syna a zapálená pochodeň bola symbolom viery, ktorp mal medzi ľuďmi šíriť. Príslušníci rádu , ktorý Dominik založil, teda dominikáni, radi používali na svoje označenie latinský názov Domini canes, čo znamená Psí páni.                            

Svätý Roch

Svätý Roch je jedným z najpopulárnejších svätcov v Európe, a to hlavne v oblasti Nemecka, Francúzska a Benátok. Ľudia sa k nemu modlili s prosbou o ochranu pred morom. Roch pochádzal zo zámožnej rodiny z juhoamerického mesta Montpellier.

Potom ako mu zomreli rodičia, rozdal svoj majetok chudobným a vypravil sa ako pútnik do Ríma. Behom svojej cesty údajne ochorel morom, ale zázračnemu pomohla voda z istého prameňa. Hladom nezomrel len vďaka tomu, že ho navštevoval istý lovecký pes z blízkeho hradu, ktorý mu každý deň nosil chlieb bez vedomia pána. Rytier vraj zviera nasledoval, našiel svätca a vďaka nemu potom sám obrátil na vieru.

Roch býva zobrazovaný ako zarastený pútnik, ktorého doprevádza jeho pes, ktorý mu oblizuje rany nohách alebo má v pysku chlieb. Zaujímavosťou je, že v Bolivií je sviatok svätého Rocha (16.8.) oslavovaný ako narodeniny všetkých psov. 

Svätý Bernard z Clairvaux       

Tiež pred narodením tohto svätca mala podobne jeho matka ako v prípade sv. Dominika videnie, ktoré predpovedalo jeho budúcnosť. Bernardova matkavraj uvidela v sne bieleho psa s hrdzavým fliačikom na chrbte, ktorý štekal. Keď sa so svojim zážitkom matka zverila kňazovi, ten jej povedal, že jej syn bude strážca Božieho domu a bude štekať na nepriateľov viery. Naviac kňaz predpovedal že jej syn bude vyhláseným kazateľom, ktorý bude ľudí uzdravovať pôsobením svojho jazyka. Kňaz tak vraj narážal na liečivú moc, ktorá je psiemu jazyku často prisudzovaná. Už v staroveku sa verilo že teplo psieho jazyka lieči rany a vredy. Jedným z jeho znakov je preto biely pes.                     

Svätý Krištof

Podľa starých verzií legendy o tomto svätcovi, pochádza ešte z Orientu, bol Kryštof obor so psou hlavou, ktorý jedol ľudí. Teda až dovtedy, kým sa neobrátil na vieru v Krista. Podľa autora jeho legendy Jakuba de Voragine, bol Kryštof kanananejdkého pôvodu, čo znamená, že pochádzal zo "zeme psov". Podľa gréckych tradicií pochádzal tiež z Lykie a Lykopolis, mesta a zeme vlkov, alebo Kynopolitanie a Kynopolis mesta a zeme psov.

Poďľa legendy Kryštofovi dal za úlohu jeho vzdelávateľ - pustovník žiť na brehu dravej rieky a prenášať cez ňu ľudína druhú stranu. A takto mal Kryštof preniesť cez rieku malého Krista. Býva preto zobrazovaný ako obor, ktorý nesie malé dieťa - Ježiška, s rukou opierajúcou o mohutnú tyč. 

Svätá Quiteria

Táto mučenica je známa hlavne v severnom Španielsku a južnom Francúzsku. Údajne žila v 5. storočí. Bola dcérou Galicijského princa, ktorý ju nútil vydať sa a zriecť sa kresťanstva. Quiteria radšej utiekla no nakoniec ju našli a popravili. Ľudia u tejto svätice hľadali okrem iného pomoc proti besným psom. Podľa legendy dokázala zabrániť útoku dvoch besných psov a to len dilou svojho hlasu. Býva zobrazovaná so svojou hlavou v rukách a poprípade so psom na vodítku.

Svätá Walburga

Walburga sa narodila v roku 710 v šľachtickej rodine v južnom Anglicku. Legenda hovorí, že blízkemu zámockému pánovi ochorela dcéra a nič nepomáhalo. Walburga, keď sa o tom dozvedela, sa vydala k zámockej bráne. Tam sa k nej prihnali psy, ale ona povedala, že je služobnicou Krista, ktorý ju ochraňuje, a psy sa stiahli. Zámocký pán ju odviedol k jeho umierajúcej dcére a ona ju uzdravila svojimi modlitbami. Jej stretnutie s psami sa stalo podkladom pre jej úlohu ochrankyne proti psiemu uhryznutiu.

Svätý Hubert

Je známy predovšetkým ako patrón lovcov, ale ľudia (väčšinou lovci) sa k nemu obracali napríklad s prosbami o pomov proti besnote u psov, keď boli uhryznutí. Má sviatok 3.11.

Svätý Hubert bol zobrazovaný ako myslivec pred jeleňom s parohami, medzi ktorými je žiariaci kríž.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

XEvil will crash worldwide internet

(LatonyaAcalo, 27. 3. 2018 2:27)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve almost any antibot protection.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"