Choď na obsah Choď na menu
 


Problémy zubov u psov

10. 1. 2014

 Problémy so zubami a zápalmi ďasien u psov sa vyskytuje čoraz častejšie. Tieto problémy su sprevádzané zápachom z pysku, ktoré sú nepríjemné ako pre psa tak aj pre človeka a jeho okolia. Zubný kameň, ktorý sa na zuboch vytvára, spôsobuje zápal a opuch ďasien a dochádza tu až k vypadávaniu zubov.                                                                Oboje je pre psov veľmi bolestivé a preto niekedy prestanú aj prijímať potravu. Taktiež sa zápal či infekcia môže rozšíriť do iných častí tela, napr. do srdcovej chlopne. 

Zubný kameň u psov

Zubný kameň je u psov ale aj mačiek veľmi častý, a to hlavne u starších zvierat. U psov trpia hlavne malé plemená psov, ale môžeme ho nájsť u všetkych typoch plemien. Vytvára sa na vnútornej aj vonkajšej strane. Tvorbu zubného kameňa ovplyvňuje zloženie slín. Pod spodným okrajom ďasien zubný kameň vyzerá tmavší, čo je spôsobené jemným krvácaním ďasien.

Zubný plak

Zubný plak sa na zuboch tvorí neustále. Je to mazľavá, mäkká, tenká vrstva zložená z bakterií a zbytkov potravy. Keď plak kalcifikuje, stáva sa z neho zubný kameň. Taktiež sa objavuje aj na vonkajšej, aj na vnútornej strane. Plak môže byť vyčistený kefkou. Do istej miery pomáhajú aj žuvacie kosti, no pes je väčšinou zvyknutý hrýzť ich len na jednej strane zubov a týmto spôsobom sa teda nevyčistia všetky zuby a medzizubné priestory. Ak už raz plak kalcifikuje na zubný kameň, nedá sa odstrániť inak ako u veterinára pomocou ultrazvuku.

Zápach z tlamy 

Zápach je väčšinou spôsobený zápalom ďasien, zubným kameňom ale aj vypadnutým zubom. Divoké psy tiež trpia zápachom z tlamy aj keď žijú "prírodnejším" spôsobom života.

Strata zubov

Zubný kameň môže spôsobiť poškodenie dolnej časti zubov a jej dôsledkom je strata zubov, známe ako paradontóza. Tým, ako ďasno opúcha kvoli zápalu spôsobuje že sa prehlbuje vrecko zubu. Bakteriálna vrstva sa rozteká dole do vrecka zubu a rozpúšťa na dne spojivovú tkanivo. V dôsledku toho sa vrecko prehlbuje a vrstva bakterií môže prerásť až do koreňa zubu. Vrstva bakteriálneho plaku mineralizuje za vzniku zubného kameňa, a tým sa zápalový proces urýchľuje. Vlákna koreňového systému zubu sa vďaka zápalu začnú poškodzovať a čeľustná kosť eroduje. Nakoniec zub vypadne. Paradontóza je posledným symptómom tohto ochorenia. Ďalšie príznaky sú: spontánne krvácanie ďasien, tvorba hnisu, vredov, fistulí a zápach z tlamy. 

PLAQUEOFF® ANIMAL 

PLAQUEOFF® ANIMAL je medzinárodne patentovaný výrobok ktorý bojuje proti zubnému kameňu a plaku na povrchu zubov a redukuje prítomnosť bakterií. AKtívnou zložkou je prírodný rastlinný extrakt z morskej riasy. Nemá lokálny účinok, ale systémový. Účinné látky sa vstrebávajú zo zažívacieho traktu do krvného obehu a z nej prechádza do slín, kde fungujú tak, že zabraňujú tvorbe zubného plaku na zuboch. Zo štúdií bolo zistené, že výsledky sa objavili už za 4-8 týždňov a pravidelným užívaním sa naďalej zlepšovali. PLAQUEOFF® ANIMAL by mal byť do stravy podávaný denne.

 

 

Zubná pasta a kefky na prst pre psov

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

aku stravu starsiemu psikovi?

(Hana, 9. 10. 2019 11:00)

my sme o zubky prisli rovnako ako vacsina starsich psikov (mame 11 rokov) a teraz sa trapime s tym cim krmit - poradte pls nieco co uzuje a bude vyzivne a idealne by bolo ak by mu to aj chutilo

Re: aku stravu starsiemu psikovi?

(Amalka, 22. 10. 2019 13:32)

skuste brit monoprotein - nasmu seniorskemu ovciakovi to chuti a prospieva

XEvil 4.0 break captchas of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

(LatonyaAcalo, 26. 3. 2018 17:14)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any anti-bot protection.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"