Choď na obsah Choď na menu
 


Psia obezita

11. 2. 2014

Určite ste to už niekedy videli: pes, ktorý má tvar guľe, bruchom sa pomaly šmíka o zem a sotva sa pohybuje. Na takýto extrém je vážne smutný pohľad.

Ak má váš pes nejakú tu "slaninku" naviac, je treba začať s tím niečo robiť čo najskôr. Keď chcete vedieť, či má váš pes nadváhu, siahnite mu na rebrá. Ak ich bez ťažkostí pod kožou cítite, všetko je v poriadku. Ak vášmu psovi vidno rebrá bez toho, aby ste sa ich dotkli, váš pes je príliš chudý. Ale je to vždy lepšia varianta, ako keď psovi kvôli vrstve tuku nemožete nahmatať rebrá. To je jasný signál, že s váhou vášho psa treba začať niečo robiť. Určite to neberte na ľahkú váhu a nezatvárajte pred tým oči. 

Nadváha spôsobuje psom vážne zdravotné problémy a skracuje im život!

 

Pozor na pochúťky za odmenu!

Ak so psom cvičíte, a za snahu mu dávate nejakú odmenu, je to v poriadku. No nesmiete psovi dávať rôzne pochúťky len tak počas dňa, práve to môže byť dôvod nadváhy vášho psa. Ak ste si vedomí toho, že ste psovi počas dňa dali viac pochúťok ako ste mali, odčítajte mu to z nasledujúcej krmnej dávky. Snažte sa odmeňovať čo najmenšími kúskami a čo najmenej kalorickými dobrotami.

 

Uvarte napríklad mrkvu v mäsovom vývare, nakrájajte na kolieska a máte nízkokalorickú pochúťku. 

 Nadváha neškodí iba ľuďom

 Zdravotné problémy, ktoré obezita spôsobuje, sú približne rovnaké ako u ľudí, tak aj u psov. Tučný pes nadmerne zaťažuje svoj pohybový aparát, a preto jeho kĺby veľmi trpia. So zvýšeným opotrebovaním sa potom objavujú problémy, napríklad poškodené väzy, zápaly kĺbov, vysunuté platničky. Obezita tiež zhoršuje zdravotný stav u psov, ktorý trpia displáziou kĺbov.                                                                                  Kilogramy, ktoré pes nosí naviac, zaťažujú srdce, ľadviny a ine orgány. Tučné psy tiež môžu ľahšie ochorieť cukrovkou. Aj v bežnom živote psa nadváha obťažu, v parku nedokáže udržať tempo so svojimi kamarátmi, zle sa mu chodí po schodoch, či sa mu ťažšie dýcha.

Mám tučného psa

Koľkokrát je pre majiteľa ťažké priznať si, že jeho psí kamarát má nadváhu. Ak uznáte, že ju váš pes má, je to prvý krok. Neskôr by ste mali prejsť na ten druhý krok - začať s tým niečo robiť. Bohužiaľ, na to neexistujú žiadne zázračné tabletky. Najhlavnejšie je obmedziť potravu a zvýsiť pohyb. Je na to jednoduchá formulka: ak je psov energetický príjem (potrava) a výdaj (fyzická aktivita, metabolické procesy atď.) v rovnováhe, všetko je v poriadku. Keď príjem prevyšuje výdaj, pes priberá. A naopak, ak je výdaj vyšší ako príjem, pes chudne. A to je to čo potrebujete!

 

 Kontrolné váženie

Je dobré po celý život sledovať váhu psa. Minimálne pri každoročnom očkovaní, nechajte svojho psa u veterinára povážiť. Budete tak vedieť, aká je jeho optimálna váha, a či ju behom života dodrží. Pri diete psa vážte pravidelne. 

Novoročný sľub 

Ono sa to ľahko povie, no ťažko sa to robí. Kto by odolal smutným, hladným psím očiam. S pohybom môže byť zasa prbolém v pánovej lenivosti. Práve na Nový rok si je dobré dať predsavzatie a sľúbiť si, že kvôli vlastnej lenivosti nebude predsa pes trpieť nadváhou. 

 

Pomaly, ale isto

Psovi nemožno nasadiť príliš prísnu dietu. Najzdravšie chudnutie je pozvoľné. Ideálny úbytok je 1% týždenne. U desať kilového psa je to asi 100 g za týždeň. Psovi samozrejme zníženie psej dávky nebude po chuti. Může byť hladný, a zjesť vonku to, na čo príde, alebo si vypýtať jedlo od ostatných členov rodiny a výsledný efekt potom bude nulový. Pokúste sa teda o to, aby ste znížili vášmu psovi kŕmnu dávku, ale tak, aby netrpel hladom. 

Zvýšte balast

Každá potravina má inú energetickú hodnotu. Najmenej kalorií obsahuje zelenina, najviac tučné mäso, oleje a tuky. Takže miesto krmnej dávky, ktorá predstavuje 450 g mäsa a 200 g zeleniny, dajte psovi na večeru 350 g mäsa a 300g zeleniny. Ak pes pri tejto zmene nezačne chudnúť, dávku upravte v prospech zeleniny. Ak bude pes hladný, dajte mu ešte o trochu viac zeleniny. Počítajte však s tým, že zelenina je balast, čiže psa viac zasýti, a počet vákalov sa zvýši.                                                                              Ak psovi dávaťe ako prílohu cestoviny alebo obilniny, úplne ich obmedzte. Mäso vyberajte diétne. Tiež sa vyhnite rybá,, kuraciemu mäsu (vrátane vnútorností), tučnejšiemu hovädziemu a bravčovému mäsu. Na kosti tiež pozor, psovi ich dávajte iba v úplne malom množstve. Miesto pochúťok napr. pri cvičení, použite obľubenú zeleninu vášho psa, napr. mrkvu. Ak je váš pes kŕmený granulami, prejdite na light receptúru. No aj tak budete musieť prá granuliek ubrať. 

Pohyb, pohyb a pohyb

Pri tejto veci nebude až taký problém, pretože máloktorý pes odolá prechádzkam a výletom, či iným aktivitám. Zo dňa na deň aktivity sťažujte a predlžujte. Môžete psovi hádzať loptičky, vytiahnuť bicykel a v zime je možné zapriahnuť psa o sane. Tiež stojí za to skúsiť agility. 

Pozor na jojo efekt

O tzv. jojo efekte ste už možno počuli. Netýka sa to iba ľudí, ale aj zvierat. Aj keď pes schudne, kilá sa hneď vrátia do starých koľají, ak neuhľadáte váhu psa a príjem a výdaj energie. 

Voda nad zlato

Ku spaľovaniu tukov telo potrebuje veľa vody. Dbajte na to, aby mal pes neustály prístup k čerstvej vode. A tiež pri zvýšenej fyzickej aktivity by mal pes viac piť. Vodné plochy predstavujú skvelú alternativu či spestrenie prechádzok. V teplých dňoch psa berte zaplávať si vo vode. 

Kastrácia

Po kastrácii určite pes nemusí pribrať. Tím, že telo prestane produkovať niektoré hormóny, mierne zníži jeho potrebu príjmu energie. Ak tomu prispůsobíte kŕmny režim, váš pes nepriberie ani deko. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

XRumer 19.0 + XEvil 5.0 solve ANY hard captcha

(Natashavew5785, 20. 8. 2020 23:10)

Incredible update of captcha solution package "XRumer 19.0 + XEvil":

Captchas solving of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 12000 another size-types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

Good luck!

Статистика распространения коронавируса

(JoshuaOwEdy, 15. 7. 2020 0:58)

Статистика распространения коронавируса https://karta-coronavirusa.info/poslednyaya-online-statistika-na-karte-v-shvetsii.html

Новости распространения коронавируса

(Davidmouck, 21. 6. 2020 8:50)

Онлайн карта заражений коронавируса https://coronavirus-novosti.info/poslednie-novosti-i-statistika-na-karte-v-penzenskoy-oblasti.html

Hi! Only from 18+!

(SandraElido, 18. 5. 2020 0:34)

The best adult Dating site loveawake.ru

Capacious!

(AndrewGenny, 30. 4. 2020 15:06)

Astonishing course of expression. Attend to it up!

Choosing a right english saddle for you and your horse? by horse riders all over the whole world

(KuriernaWegryBaf, 15. 4. 2020 18:58)

W dzisiejszych czasach Obecnie handel sprzedaż transakcja zakupowa Jest czynnością prostszą łatwiejszą sprawniejszą dostępniejszą niż kiedykolwiek wcześniej w dobie bez internetu. Możliwość Sposobność prowadzenia handlu sprzedaży sklepu przez internet otwiera poszerza horyzonty granice i pozwala na wykonywanie zagranicznych transakcji sprzedaży zagranicznej działań na światową skalę. Przesyłki do Rumunii Paczki kurierskie do Rumunii Przesyłanie zakupionych przedmiotów do Rumunii to kolejny krok stopień szczebel w rozwoju modernizacji ulepszaniu sklepu internetowego handlu internetowego. Dzięki nam Z naszą pomocą Dzięki naszemu wsparciu Z naszymi możliwościami możesz z łatwością łatwo i szybko bez trudu bez kłopotu wprowadzić takie przesyłki do swojej oferty sklepu internetowego handlu internetowego. Zobacz Spójrz Patrz jakie to proste łatwe szybkie
Przesyłki do Rumunii Paczki do Rumunii Kurier do Rumunii Przesyłki kurierskie do Rumunii Nadawanie paczek kurierskich do Rumunii

umacnia ulepsza usprawnia prowadzenie sklepu internetowego handlu internetowego. Oferujemy Proponujemy kompleksową najlepszą ogólnie dostępną pomoc w prowadzeniu sklepu internetowego z paczkami do Rumunii sprzedaży towaru ze sklepu internetowego do Rumunii. Dzięki szerokiej wiedzy i ogromnemu doświadczeniu dużym zasobom wiedzy i doświadczeniu każdego dnia na co dzień w codziennych obowiązkach możemy potrafimy pomagać wspierać każdego, kto zdecyduje się podejmie dobrą decyzję i postawi na paczki kurierskie do Rumunii przesyłki kurierskie do Rumunii.

Nasza frima Nasza działalność pomaga w odbieraniu paczek odbiorze przesyłek odbieraniu nadań kurierskich, przyjmowaniu zwrotów obsłudze zwrotów przyjęciu zwróconych przesyłek kurierskich, oraz a także a dodatkowo a ponadto odbieramy przyjmujemy zapłatę opłatę w rumuńskich lejach rumuńskiej walucie rumuńskich stawkach walucie obowiązującej w Rumunii. Dzięki nam Z naszą pomocą w łatwy i szybki sposób pokierujesz swoim biznesem internetowym poprowadzisz swój sklep w sieci i rozwiniesz poszerzysz swoją działalność ofertę na światową międzynarodową skalę.

Zaufaj najlepszy i pozwól daj sobie pomóc. Udowodnimy Pokażemy Ci, że przesył nadawanie wysyłanie sprzedawanie paczek towarów poza granice za granicę poza Polskę może być może okazać się łatwiejsze prostsze szybsze sprawniejsze niż to prowadzone w kraju dostępne w Polsce działające na terenie naszego Państwa Jesteśmy po to działamy po to Zostaliśmy stworzeni po to aby każdego dnia na co dzień pomagać takim firmom tego typu firmom jak Twoja. Nie szukaj niesprawdzonych kurierów Nie marnuj czasu na przeglądanie internetu w poszukiwaniu innych nie trać cennych godzin na znalezienie odpowiedniego kuriera wybierz zaufaj tym, na których możesz polegać.

rolig halloween mat ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 13. 4. 2020 8:51)


Very shortly this site will be famous among all blogging users, due to it's nice articles ecuniphi.se/skin-care/rolig-halloween-mat.php rolig halloween mat

smorja huden med olivolja ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 9. 4. 2020 3:51)


Thankfulness to my father who informed me about this website, this web site is actually remarkable. ecuniphi.se/decorations/smoerja-huden-med-olivolja.php smorja huden med olivolja

vetement chaussure accessoire femme ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 8. 4. 2020 14:27)


Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions? ecuniphi.se/decorations/vetement-chaussure-accessoire-femme.php vetement chaussure accessoire femme

diabetic nerve pain treatment ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 7. 4. 2020 22:41)


Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read? ecuniphi.se/trends/diabetic-nerve-pain-treatment.php diabetic nerve pain treatment

body shop jobb ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 7. 4. 2020 15:15)


Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone! ecuniphi.se/trends/body-shop-jobb.php body shop jobb

medisiner mot hoyt blodtrykk bivirkninger ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 7. 4. 2020 7:39)


I relish, cause I discovered exactly what I used to be having a look for. You've ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye ecuniphi.se/useful-tips/medisiner-mot-hyt-blodtrykk-bivirkninger.php medisiner mot hoyt blodtrykk bivirkninger

var sitter njurarna i kroppen ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 6. 4. 2020 19:31)


Fantastic items from you, man. I've be mindful your stuff prior to and you're just extremely great. I actually like what you've obtained here, really like what you're saying and the way in which in which you say it. You are making it entertaining and you continue to take care of to stay it smart. I cant wait to read much more from you. That is really a tremendous site. ecuniphi.se/useful-tips/var-sitter-njurarna-i-kroppen.php var sitter njurarna i kroppen

takbox freetime blackline priser ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 6. 4. 2020 4:07)


You made some decent points there. I looked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this site. ecuniphi.se/skin-care/takbox-freetime-blackline-priser.php takbox freetime blackline priser

numero de telephone femme battue ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 5. 4. 2020 21:39)


Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e mail. ecuniphi.se/decorations/numero-de-telephone-femme-battue.php numero de telephone femme battue

ica kungens kurva oppettider ecuniphi.se

(ecuniphi.se, 5. 4. 2020 15:35)


Hey there! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking back often! ecuniphi.se/decorations/ica-kungens-kurva-oeppettider.php ica kungens kurva oppettider

recept pa hemgjorda kottbullar

(recept pa hemgjorda kottbullar, 5. 4. 2020 6:38)


I think that what you published was very reasonable. However, what about this? what if you added a little content? I mean, I don't want to tell you how to run your blog, but what if you added something that makes people desire more? I mean is a little boring. You could peek at Yahoo's home page and note how they create news headlines to get people interested. You might add a related video or a pic or two to get people interested about everything've written. Just my opinion, it could make your posts a little livelier. nocal.interestinghere.be/news/recept-p-hemgjorda-koettbullar.php recept pa hemgjorda kottbullar

ibis nice center notre dame

(ibis nice center notre dame, 3. 4. 2020 12:17)


I'm not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists. vedrn.interestinghere.be/sport/ibis-nice-center-notre-dame.php ibis nice center notre dame

tiger of sweden specter

(tiger of sweden specter, 2. 4. 2020 18:07)


Fantastic site. A lot of helpful info here. I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And of course, thank you on your effort! rolme.interestinghere.be/for-men/tiger-of-sweden-specter.php tiger of sweden specter

majas tradgards abc

(majas tradgards abc, 2. 4. 2020 11:14)


each time i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with this article which I am reading now. vedrn.interestinghere.be/trends/majas-traedgrds-abc.php majas tradgards abc


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

následující »