Choď na obsah Choď na menu
 


Starostlivosť o psieho seniora

22. 2. 2014

Určite sa vám vôbec nezdá, že je to už tak dávno odkedy ste si priniesli domov malú chlpatú guličku, šteniatko. Dnes už ten malý chlpáč dávno vyrástol, a prestáva vyvádzať toľko nepliech ako kedysi. Viac času prespí a sem tam sa mu už začínajú objavovať šedivé chĺpky. Áno, je to tak, váš pes starne. Čas v psom živote uteká oveľa rýchlejšie ako v tom našom. A tak sa okolo siedmeho roku váš pes stáva seniorom. 

Kedy sa pes stáva psím seniorom?

 

  • srsť na tvári psa a na tlapkách začína šedivieť
  • pes je menej aktívny, pri chôdzi a behu začína byť pomalší, cvičenie ho začína unavovať
  • väčšina psov prijíma menšie množstvo stravy
  • ak pes stráca zrak a sluch, môže ignorovať vaše volanie a iné signály
  • pes častejšie a dlhšie spí

Podľa veku je to spravidla tak, že čím menší pes, tým dlhší má život. 

  • Malé plemená: asi od 9 rokov
  • Stredné plemená (do 25 kg) : asi od 8 rokov
  • Veľké plemená (25-40 kg): asi od 7 rokov
  • Obrie plemená (nad 40 kg): 5-6 rokov

Pozor na nadváhu

 Starší psy väčšinou menej jedia a pijú. Je to dané tak preto, že pes je menej aktívny a kvôli tomu nepotrebuje príjmať toľko potravy. Ale ak má pes rovnakú chuť do jedla, ale je menej aktívny, je treba aby majiteľ zasiahol, lebo sa ľahko stane, že pes stučnie. Nadváha všeobecne neprispieva ani nám, ani psom. A u starších psov to platí dvojnásobne. Kvôli nadváhe je pes oveľa náchylnejší na choroby srdca, kĺbov, diabetu a ďalším chorobám. Ak pes trpí po zníženej dávke krmiva hladom, kúpte mu krmivo s nižším obsahom energie. Je veľa krmív ktoré sú špeciálne robené pre staršie psy.                                                         Dôležitá je aj starostlivosť o zuby. U starších psov je väčšie riziko vzniku zubného kameňa, od ktorého sa odvíjajú ďalšie problémy. Pes by mal teda dostávať žuvacie kosti, alebo by mu mal zuby čistiť sám majiteľ. (Pozri článok Problémy zubov u psov. Ak už pes senior obezitou trpí, je treba prejsť na krmivo light a znížiť psovi kŕmnu dávku. O tomto všetko sa môžete konkrétnejšie informovať u veterinára.

Horšie vidí, horšie počuje

Starší psy sú ako ľudia. Ku starobe patria bohužiaľ aj choroby. Väčšina starších psov horšie počujú a tiež sa im zhoršuje zrak. Buďte preto ku svojmu starúšikovi ohľaduplný a majte pochopenie, keď horšie reaguje na vaše povely. Psy väčšinou trpia šedým zákalom, ale ten je však možné zmierniť liečbou a preto ak sa objaví malý príznak horšieho videnia, ihneď navštívte veterinárneho lekára. Nepočujúci alebo nevidiaci pes nijak netrpí. Je veľa takýchto psích seniorov, ktorý žijú spokojný život aj bez týchto zmyslov. Pes má oproti ľuďom veľkú výhodu a to v tom, že sa dokáže orientovať aj čuchom. Keď váš psí kamarát oslepne alebo ohluchne, nesnažte sa ho ľutovať, len ho nechajte v pokoji žiť ďalej. 

Prevencia je dôležitá

Hluchota a slepota nie je zďaleka jediným problémom, ktorý starších psov postihujú. Pomočovanie sa, problémy s análnimi žliazkam, so zubami a tak ďalej, zoznam ďalších ochorení by bol príliš dlhý. U psov seniorov je dobré pravidelne navštevovať veterinára, ideálne raz za pol roka. Veterinár psovi vyšetrí krv a moč, a tak môže prípade odhaliť nejaké blížiace sa problémy. Tiež môže psovi zmerať tlak, natočiť EKG, poprezerať zuby a pod. Táto investícia sa vám oplatí. 

Doplnky výživy

Veterinár vám tiež môže doporučiť doplnky výživy, ktoré vášho psa udržia fit. Väčšinou sú to prípravky na podporu pohybového aparátu - kĺbov. Starší psy často trpia artritídou a preto sa im ťažko dvíha. Dôležité je, aby mal pes svoje teplé, suché, pohodlné a priestranné miesto k odpočinku v mieste, kde nie je prievan a kde môže nerušene odpočívať. Neustály prístup k miske s vodou je samozrejmosť.

Keď sa blíži koniec

Staroba nie je choroba a psí seniori môžu žiť plnohodnotný život. Príde ale chvíľa, keď ich život bude už iba utrpením. Ak má pes bolesti, ktorým sa nijako nedá pomôcť, nezostáva nám už nič iné, ako jeho trápenie ukončiť. Eutanázia je bezbolestná, pes navždy zaspí. (prečítajte si článok 9 rád, ako prežiť stratu psa. Aj keď to bude pre človeka veľmi ťažké, pretože so psom žil 10 či viac rokov, je to to posledné, čo môžeme pre nášho kamaráta urobiť.  

 

Menšie zhrnutie 

  

  • navštevujte so psom pravidelne, minimálne dvakrát ročne, ordináciu veterinárneho lekára
  • kontrolujte psovi pravidelne zuby a minimálne dvakrát týždenne mu ich čistite
  • poraďte sa s veterinárom o výžive vášho psa 
  • nerozmaznávajte psa príliš maškrtami
  • doprajte psovi odpočinok na mäkkom
  • udržujte stále psovi dobrou kondíciu, ale nepreťažujte ho
  • netrestajte psa za nenormálne chovanie alebo pomočenie či pokalenie v byte
  • venujte psovi veľa opatery a trpezlivosti
  • tolerujte jeho nálady a zmeny v chovaní

Váš pes vám obetoval celý svoj život, snažte sa mu za jeho vernosť a lásku čo najviac spríjemniť jeseň jeho života, zaslúži si to. Žil svoj život len pre vás, buďte s ním teda až do tej poslednej bolestnej chvíle, kedy jeho utrpenie bude väčšie, než unesie. Pokiaľ budete s ním, bude i jeho odchod z tohoto sveta ľahší, je to vaša povinnosť, aj keď je pre vás určite veľmi ťažké prijať fakt, že strácate priateľa. Spomienky na neho navždy zostanú vo vašom srdci.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

билет на концерт

(Orlandolit, 25. 4. 2019 23:01)

Изменения, которые вносятся в афишу Москвы, незамедлительно появляются на сайте, поэтому вы всегда будете в курсе событий.
https://www.youtube.com/channel/UCziL091w0D7XLuQqNUiv8Sw

sopa.sapne.se

(sopa.sapne.se, 25. 4. 2019 6:23)


My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!
sopa.sapne.se

sua xach tay

(Cornellagozy, 23. 4. 2019 4:20)

sua xach tay chinh hang

beauc.bestwomepri.se

(beauc.bestwomepri.se, 22. 4. 2019 18:25)


Hi to all, the contents existing at this site are genuinely remarkable for people experience, well, keep up the good work fellows.
beauc.bestwomepri.se

coun.lewome.se

(coun.lewome.se, 21. 4. 2019 9:03)


I believe everything said made a great deal of sense. However, think about this, suppose you added a little content? I mean, I don't wish to tell you how to run your website, but what if you added something to maybe get folk's attention? I mean is kinda plain. You ought to look at Yahoo's home page and note how they create post headlines to grab viewers to click. You might try adding a video or a related pic or two to grab people excited about what you've got to say. In my opinion, it would make your blog a little bit more interesting.
coun.lewome.se

Kia Pham - Youtuber

(KiaPhamUpsen, 21. 4. 2019 0:03)

Kia Pham - Youtuber
https://kiapham.com/kia-pham-youtuber.html

sua xach tay

(Cornellagozy, 19. 4. 2019 23:39)

sua xach tay chinh hang

raubi.ilmali.se

(raubi.ilmali.se, 19. 4. 2019 18:09)


Everything is very open with a very clear description of the challenges. It was really informative. Your site is extremely helpful. Thank you for sharing!
raubi.ilmali.se

webgate.tn - Faucet, 10 - 50 satoshi, No timer

(MerrilltoT, 18. 4. 2019 23:28)

elizabeth arden peel pads

(elizabeth arden peel pads, 7. 4. 2019 6:52)


My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This submit actually made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this info! Thank you!
elizabeth arden peel pads titema.se/cream-for-skin-care/elizabeth-arden-peel-pads.php

studentkortet logga in

(studentkortet logga in, 3. 4. 2019 23:52)


It's appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!
studentkortet logga in bugmi.se/healthy-legs/how-to-get-healthy-skin.php

как проверить мегабайты на т мобайл

(alexpew, 1. 4. 2019 4:48)

как проверить мегабайты на т мобайл: https://texnoera.com/internet-v-polshe

eucerin skin calming daily moisturizing creme

(eucerin skin calming daily moisturizing creme, 31. 3. 2019 6:27)


I think this is one of the most vital information for me. And i'm glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers
eucerin skin calming daily moisturizing creme lessred.se/hair-care/klimatsmart-mat-recept.php

konshar fjernelse

(konshar fjernelse, 17. 3. 2019 3:43)


I savor, cause I found exactly what I was taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye
konshar fjernelse neutin.se/healthy-legs/knshr-fjernelse.php

sprayfarg clas ohlson

(sprayfarg clas ohlson, 7. 3. 2019 21:42)


Please let me know if you're looking for a author for your site. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Regards!
sprayfarg clas ohlson troptia.se/hair-care/sprayfaerg-clas-ohlson.php

tele2 abonnemang med mobil

(tele2 abonnemang med mobil, 2. 3. 2019 7:47)


Very good write-up. I certainly appreciate this website. Keep writing!
tele2 abonnemang med mobil titema.se/beauty-and-health/tele2-abonnemang-med-mobil.php

What to write here?

(Andrewsit1, 4. 2. 2019 22:46)

Hello there :)
Anybody home?

XRumer 16.0 + XEvil solve of captchas more than 8400 types

(ShaylaLunda, 2. 2. 2019 12:18)

Perfect update of captcha breaking software "XRumer 16.0 + XEvil":
captchas solving of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

Good luck!

lindberg vantar baby

(lindberg vantar baby, 26. 1. 2019 11:51)


This is a topic that's near to my heart... Thank you! Where are your contact details though?
lindberg vantar baby troptia.se/ways-to-lose-weight/ischoklad-med-smoer.php

baddrakter jonkoping

(baddrakter jonkoping, 23. 1. 2019 13:49)


Hello! I've been reading your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!
terhuss.se/phlebeurysm/suzie-picant-karlstad-day-spa.php