Choď na obsah Choď na menu
 


9 rád, ako prežiť stratu psa

2. 12. 2013

 Každý, kto prežil umrtie milovaného domáceho miláčika vi, akú intenzívnu bolesť to spôsobuje. Neviete, ako zvládnuť svoje pocity a ako toto ťažke obdobie prekonať? Možno vám pomôžu niektoré z nasledujúcich rád:

 

1. Je to normálne, že ma to tak trápi?

Intenzívny žiaľ nad stratou domáceho miláčika je prirodzený. Nenechajte si od niekoho nahovoriť, že sa chováte hlúpo alebo príliš sentimentálne.So svojim miláčikom ste strávili mnoho rokov a stal sa súčasťou vášho života. Bol pre vás zdrojom nepodmienečnej lásky, kamarátstva, zábavy a radosti. Takže sa nedivte, že vás jeho strata ničí. Nedovoľte ostatným aby vám hovorili, ako sa máte cítiť. Na druhú stranu nezabudnite, že nieste sami, tisícky majiteľov domácich zvierat prešli rovnakou smutnou skúsenosťou, akú teraz prežívate vy.

2. Čo ešte možem cítiť?

Ľudia reagujú na stratu svojich milovaných bytosí všelijakými sposobmi. Okrem pocitu smútku a straty sa možete stretnúť aj s ďalšími emóciami. Je to napríklad pocit viny za nehodu alebo chorobu, ktoré zviera postretli. Je však zbytočné sa zaťažovať takýmito pocitmi viny, pretože váš žiaľ sa tým ešte prehĺbi. Niekto sa zase snaží poprieť, že jeho miláčik je preč. Nedokáže si predstaviť, že ho už nebude vítať pri dverách, keď príde domov. Niektorí ľudia si zase predstavujú, že ich miláčik je ešte stále nažive a niekde trpí. Sami sa tak potom trápia strachom oňho.Je pre nich potom preto obtažne prijať ďalšie zviera do rodiny, pretože im to pripadá neloajálne voči tomu predchádzajúcemu.Niekto sa sostratou vyrovnáva tak, že je nahnevaný na toho, kto podľa jeho predstáv može za smrť zvieraťa.Na veterinára, ktorý včas nerozpoznal nejakú chorobu či vodiča auta ktorý ho zrazil a podobne. Niekedy je to aj oprávnené, ale vždy vás to vedie od najdoležitejšej úlohy - vyrovnať sa so svojím smútkom. Takýto žiaľ može sposobiť aj depresie. 

3. Ako sa mám s tím vyrovnať?

Najdoležitejšie je byť sám k sebe úprimný a priznať si, čo cítim. Nepopierajte svoju bolesť alebo pocity hnevu. Už tím, že si ich pripustíte a preskúmate ich, možete so svojimi citmi začať pracovať. Máte právo cítiť smútok a bolesť, ale aj zlosť a pocit viny.Pripustite si svoje city predtým, ako sa začnete sami seba pýtať, či vobec na nich máte nárok. To vám pomože pochopiť čo pre vás strata miláčika skutočne znamená. Niekto svoje emócie vyjadruje v poviedke, básni, piesne alebo dopisu... Niekto o sovjej strate rozpráva s ostatnými. 

4. S kým o tom mám hovoriť?

Pokiaľ máte príbuzných, ktorý majú radi zvieratá tak určite pochopia, že vás to veľmi trápi.Neskúšajte svoje pocity skrývať len preto aby ste posobili kľudne a silne. Najdite si niekoho, s kým sa o tom možete porozprávať.Vyspovedajte sa svojim priateľom, pred ktorými sa nebudete hanbiť plakať. 

5. Kedy je správny čas na eutanáziu?

Váš veterinárny lekár vie najlepšie posúdiť fyzickú kondíciu vášho miláčika a kvalitu jeho života. Pokiaľ má vaše zvieratko chuť k jedlu, reaguje na pozornosť majiteľa, vyžaduje jeho prítomnosť a má chuť sa s ním hrať a zapojiť do rodinného života, zdá sa, že na to ešte nie je čas. Ale ak zviera pocituje stále bolesti, podstupuje ťažké a stresujúce ošetrenia, ktoré mu veľmi nepomáhajú, nereaguje na náklonnosť, nepozná svoje deje, potom sa jeho majiteľ pravdepodobne rozhodne ukončiť spoločné trápenie. Predlžovanie totiž hnepomože nikomu z vás. Pre nikoho nieje toto rozhodnutie ľahké a bezbolestné, ale niekedy je to skutočný sposob ako prejaviť svojmu miláčikovi svoju lásku. Mnohí majitelia potom cítia veľkú úľavu.

6. Čo mám robiť ďalej?

Keď zviera zomrie, musíte si vybrať, ako so svojím miláčikom naložíte. Môžete ho nechať na veterinárnej klinike, možete ho pochovať na jeho obľubenej záhrade či lúke, nechať ho spopolniť a popol dať do urny alebo ho rozprášiť alebo ho pochovať na zvieracom cintoríne, ktorých je na Slovensku mnoho. 

7. Čo mám povedať svojím deťom?

Vy sami dokážete najlepšie posúdiť, koľko informácii dokážu vaši deti uniesť. Ale nepodceňujte ich. Možno zistíte, že keď sa s nimi úprimne porozprávate o smrti zvieraťa, pomôžete sa im lepšie vyznať v pocitoch, ktoré smrť zvieraťa sprevádzajú, a tiež predídete zbytočným predstavám a obavám. Budte poctivý a úprimný, nehovorte im že zviera zaspalo alebo odišlo. Je dosť možné, že potom budú očakávať jeho návrat. Neskrývajte pred deťmi váš smútok, určite bude lepšie ak sa dieťa vyplače vo vašom láskyplnom objatí. 

8. Budú moje ďalšie zvieratá smútiť tiež?

Zvieratá sú členovia rodiny a tiež si všímajú každú zmenu v ich domove. Často k sebe zvieratá navzájom priľnú a tím pádom budú tiež bolestne prežívať odchod ich každodenného spoločníka. A neplatí to iba pre psích parťákov alebo mačky, platí to aj vzájomne - psy smútia za mačkami a naopak. Buďte preto k svojim miláčikom pozornejší a láskyplnejší ako inokedy, aby ste im pomohli to lepšie prekonať. Pamätajte, že keď im budete chcieť domov nové zvieratko, nie vždy ho hneď príjmu, ale situácia sa časom zlepší. To, že sa sustreďujete na prejavovanie lásky svojim pozostalým zvieracím kamarátom, môže byť pre vás najlepšia terapia. 

9. Mám si hneď zaobstarať nového miláčika?

Všeobecne sa to nedoporučuje. Potrebujete čas, aby ste prekonali sovj smútok a pocit straty. Uvedomte si aj to, že nové zvieratko bude iné, ako to predošlé, a nemože ho nahradiť. Nie je dobré dať novému to isté meno a porovnávať ho s predošlým. Osvojte si nové zviera až vtedy, keď budete schopní ísť ďalej a vytvoriť s ním nový dlhý a láskyplný vzťah. Pretože to je to, po čom zvieratá túžia. A je ich veľa, ktorí čakajú možno práve na vás.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zomrel mi môj maltezák

(Vlasta, 15. 12. 2023 22:56)

Dnes je to necelý týždeň, čo mi zomrel môj maltezák Charlie, mal desať rokov. Bol úžasný, ja som koronu a izoláciu prežila len vďaka nemu. Je to hrozná bolesť a mám pocit, že mi roztrhne hruď, stále plačem aj medzi ľudmi, aj v práci. Navyše mám pocit viny, lebo som telefonovala na veterinu, že vracia a veterinár mi povedal, že mám mu zmerať teplotu akju nemá, tak ani nemám nechodiť, len držať diétu. Bola som hlúpa, že som ho poslúchla, mala som ísť hneď na vet pohotovosť. V noci sa mu pohoršilo a ráno, keď som bežala, dali mu infúziu a on za 1 a pol hodiny zomrel. Povedali mi, že mu zlyhali ladviny.

Re: Zomrel mi môj maltezák

(Katarína, 8. 1. 2024 0:38)

Ahoj , my sme prišli 5.12 o našu milovanú Dorotku .
Zo dňa na deň ochorela ,dva týždne sme sa pokúšali
ju zachrániť no bezvýsledne.. Zlyhali jej organy.
Bola ešte veľmi mladá mala len 6r , verím že tak ako
ona nám robila život krásnym, tak aj ona cítila našu
lásku Stále si vyčítam či som mohla urobiť niečo inak
lepšie, aj po mesiaci mi chýba tak ako by to
bolo len včera čo som musela rozhodnúť o jej
živote. Nikdy nezabudnem za ten smutný pohľad
plný strachu z toho čo bude nasledovať a prosby
ísť radšej domov. Najhoršie je vrátiť sa domov z práce
kde už nik nečaká kedy konečne prídem, všetkým
nám veľmi chýba a dlho ešte bude . Dúfam že sa už bude mať len dobre , nič ju nebude bolieť ani trápiť.

Charlie za dúhovým mostom

(Lenka, 5. 1. 2024 20:14)

Mala som najlepšieho priateľa, bezhraničnú
lásku a hlavne nával pozitivnej energie.
14.12.2023 mi bohužiaľ v náruči v čakárni
veterinárnej ambulancie zomrel. Vraj mu

Re: Charlie za dúhovým mostom

(Lenka, 5. 1. 2024 20:41)

Mala som najlepšieho priateľa, bezhraničnú lásku a hlavne nával pozitivnej energie. 14.12.2023 mi bohužiaľ v náruči v čakárni veterinárnej ambulancie zomrel. Vraj mu

Re: Charlie za dúhovým mostom

(Saja, 7. 1. 2024 0:57)

Ahoj aj my sme prišli o psíka Tobyho 28.12.2023 žiaľ nemali sme to šťastie aby odišiel v našom náručí.Na veterine ho vzali na infúzie že mu dodá energiu a začne papať a o 16.00 si máme prísť po ňho.Nezvladol to odišiel bez nás je to neopísatelná bolesť ten pocit že sme tam neboli.Mal 13 rokov bol to najúžasnejší psík na svete.Strašne to bolí že nebol pri nás.Dúfam že to vie že nám veľmi chýba a že nás to mrzí

Odišla a už nie je

(Jana, 4. 12. 2023 23:36)

Elinka, dnes skonala 4.12. Žila 13 rokov a 4 mesiace, vyrastala spolu s mojimi deťmi. Tak ako oni odišli z domu, teraz odišiel aj náš psík yorkshir. Vždy nás rozveseľovala, bola veľmi hravá, prítulná, nenáročná. Veľmi nám bude chýbať teraz to vnímam naplno. Neviem ako ju dokázala babka odniesť k veterinárovi a zniesť pohľad na ukončenie jej života. Všetci smútime, neviem s kým sa budú rozprávať babka s dedkom keď tu Elina už nie je, s kým pôjdu na prechádzku. Sme smutní, veľmi smutní..

budem si to vyčítať

(žiaľ bolesť srdci , 27. 10. 2023 19:06)

dnes je to týždeň čo ma opustil priateľ jediný na svete bol pre mňa všetko viac ako môj život yorkshirsky teriér mal 13.5 roka bol odmalička chorí bojoval kvôli mne od šteniatka mal zdravotné problémy :( ako šteňa mal zle podmienky keď som ho zobral domov som urobil veľkú vec. Také podmienky aké mal on to bolo hrozné pivnica studená jedna žiarovka to bolo všetko . u mňa mal lásku veľkú na rok 2023 nezabudnem ten to rok mi zmenil život a už to nebude také ako pred tým keď vám odíde priateľ ktorí vás ľúbil a jeho oči hovorili za všetko keď vás videl hovorili som tu pre teba. ľudia čo prišli o psíka už nebudú mať život ako pred tým nech si každý myslí čo chce ale život sa nám zmenil a ja sa stým nezmierim lebo viem že keby som nemyslel na seba a svoju záľubu a skôr išiel lekárovi možno by tu bol lekár vravel že som prišiel ešte skoro že mal veľa chorôb že sa mu nedalo už pomôcť posledná spomienka bude ako som mu dal nemocnici pusu na tvar a šiel domov a už som ho nevidel .Lekár vám môže povedať že to nebola vaša chyba že si nemáte nič vyčítať ale ja viem že to bola moja chyba a stým sa nezmierim do kým budem žiť a má vlastne zmysel život keď ste prišli o to najlepšie ako je láska psa ku svojmu pánovi. Nadarmo nehosa nehovorí pes vás nesklame a ľúby vás taký aký ste . pre mňa život skončil úž nemám pre mňa život zmysel . ľudia čo majú psíka vážte si že ho máte lebo keď raz odíde je to ako keby vám niekto bodol nôž do chrbta ľudia čo tu písali svoje príbehy držím vám palce aby ste boli silný a viem jedno na druhom svete sa uvidíme z našimi psíkmy .

Smútok

(Michaela , 5. 7. 2022 18:30)

Ja som prišla o svoju fenku strašným spôsobom. Roztrhal mi ju susedov pes na mojej záhrade, pretrhol plot. Veterinár jej nevedel pomôcť, bolo to neskutočne ťažké,bolestivé , počuť že ju musí uspať. Budú to dva roky, a stále som sa s tým nezmierila, stále to bolí a stále sa mi chce plakať. Rady sú dobré, ale tá bolesť je tu stále,nemám deti no ona bola moje dieťa. Tá chvíľa mi vytrhla kus mňa,kus ♥️, Nikdy sa nevzdám jej vecí, oblečeniea, šperkov ,hračiek, karty od lekára, ničoho čo bolo jej. Mám jej zúbky, chĺpky, fotografie, videá. Chcem aby tu bola navždy cez jej vecí, cezomna . Obviňujem seba, obviňujem všetkých ktorí s tím niečo mali. Ako sa zmieriť zo stratou , Najhoršie je to že 3 mesiace potom sme prišli o ocinka a ten nám povedal,keď bol chorý že by chcel aby sme si zohnali iného psíka ,a to len preto lebo vedel že zomiera aby sme nezostali sami. Ako sa dá takto žiť , optimisticky?

Re: Smútok

(Jana, 9. 3. 2023 18:25)

Pripájam moju najčerstvejšiu skúsenosť, lebo som tak strašne zúfalá. A príbeh Michaely (Smútok), je podobný môjmu. Moju maličkú pupinku, maltézáčku - Miminku, tiež dohrýzol psisko, hnusná suka vlčiaka, tiež prešla pletivom plota, akoby to bola pena, bol to len provizórny plot, zospodku vôbec neupevnený, nečakala som to. Nestihla som nič urobiť, hoci moja bábika bola na vôdzke, nestihla som ju ani potiahnuť do vzduchu k sebe. Tak dlho ju mágal v tej papuli, bojovala som, aby ju pustil, aj som mu vlastnými rukami papuľu roztvárala. Bolo to strašné. Stále to mám pred očami a vyčítam si to, každý jeden moment, kedy som čo mohla urobiť inak. Viním sa za to. Nedokážem žiť s pocitom, s vedomím, že som ju zabila. Bolo to len túto sobotu, a nejde ani sekundu myslieť na nič iné. Bola ešte tak mladučká, mala len čerstvých 7, bola krásna, múdručká, najúžasnejšia, veľmi sme sa ľúbili. Tešila sa na všetko a zo všetkého. Predstavovala som si s ňou ešte ďalších 10 rokov. Mali sme spolu toľko plánov. Cítim obrovskú bolesť, výčitky nekonečné, ľutujem, že som zavinila, že sme boli na tom mieste, že som nepredvídala, že som nestihla zareagovať, že som neurobila viac, ľutujem, že odišla tak mladučká a plná života, a že odišla v tak ukrutných bolestiach. Po napadnutí ešte žila, ale trpela s krvavým bruškom, uháňala som ako zmyslov zbavená autom na veterinu, a celú cestu som asi jačala, prosila, nech nezomiera, zatiaľ čo ona sa hniezdila v peliešku, ako si hľadala polohu, v ktorej by asi menej trpela. Ale mala som nádej, že bude žiť, aj keď bruško celé od krvi. Potom ju aj operovali, veľa orgánov zašili, vydržala dlho, ale vraj ku koncu, keď ju pretočili, aby zašili aj druhú stranu, dodýchala. Prežila hodinu aj 25 minút od útoku. Statočná hrdinka. Je mi ľúto, že som nemohla byť v tom momente jej odchodu pri nej, že zomrela sama na operačnom stole, a že vlastne celý ten čas od útoku bol prežitý v panike, úzkosti, strachu, namiesto prejavov lásky, nežnosti, ktoré by v tej chvíli potrebovala. Je to tak strašná nočná mora, že sa to nedá ani opísať ani zabudnúť. Modlím sa za ňu, prajem si tak strašne, aby naozaj niekde pokračovala jej dušička a čakala na mňa. Neviem si predstaviť, že by to tak nebolo, a že by celý ten čas jej života, ktorý znamenal takú čistú a hlbokú lásku, bol zrazu ničím, že by to celé nemalo nejaký zmysel. Nikdy sa nebudem vedieť s tým zmieriť, pretože to bolo tak nečakané, brutálne a pre ňu bolestivé. Myslím, že doopatrovať psíka do staroby je niečo celkom iné, ako keď sa to stane takto. Neviem, čo budem robiť, ako budem žiť.

Môj najväčší kamarát

(Zuzana, 5. 2. 2023 15:20)

Včera 4 Februára nás opustil náš maltezak .Celý život sa mi zrútil neviem čo budem robiť bez neho. Zlyhali mu ladvini poslednú noc čural už len krv a ránom o8 :26 sme ho dali uspať aby sa netrapil

Nesmierny žiaľ a smútok - odišiel nám 13 ročný Rocky

(Eva, 9. 1. 2023 23:49)

Náš Rocky začal mať problémy pred rokom teda vo februári 2022. Začal zvláštne kašlať až pískať miestami. Prvé výsledky nám boli oznámené, že Rocky má veľké srdiečko a má šelesť. To ale nebol ten najhlavnejší dôvod-mal totiž značne zničenú dýchaciu trubicu, čo mu spôsobovalo to neustále kašlanie a tak sa stalo, že bol aj zavodnený-preto začal brať lieky na odvodnenie a tiež na srdiečko. Toto trvalo presne do dnešného dňa keď napriek veľkej snahe lekárov vo Vettline aj na Bajzovej ul,.sa tak zavodnil, že to už napriek kyslíkovému boxu a dýchaciemu prístroju nezvládol.
Rocky zomrel dnes o 19.30 , napriek tomu, že ešte včera bol hravý, jedol, pil cikal. Mysleli sme, že to dá, ale telefonát bol neúprosný-Rocky to už neustál.
Je to veľmi čerstvé, bolí to , ale netrápil sa dlho-lekári robili čo mohli.
Je tu ticho, smutno a všade ho vidíme.
Ďakujem, že veľa psíčkárov tu zdiela svoje pocity-plačeme a nehanbíme sa za to.

Nesmierny žiaľ a smútok - odišiel nám 13 ročný Rocky

(Eva, 9. 1. 2023 23:48)

Náš Rocky začal mať problémy pred rokom teda vo februári 2022. Začal zvláštne kašlať až pískať miestami. Prvé výsledky nám boli oznámené, že Rocky má veľké srdiečko a má šelesť. To ale nebol ten najhlavnejší dôvod-mal totiž značne zničenú dýchaciu trubicu, čo mu spôsobovalo to neustále kašlanie a tak sa stalo, že bol aj zavodnený-preto začal brať lieky na odvodnenie a tiež na srdiečko. Toto trvalo presne do dnešného dňa keď napriek veľkej snahe lekárov vo Vettline aj na Bajzovej ul,.sa tak zavodnil, že to už napriek kyslíkovému boxu a dýchaciemu prístroju nezvládol.
Rocky zomrel dnes o 19.30 , napriek tomu, že ešte včera bol hravý, jedol, pil cikal. Mysleli sme, že to dá, ale telefonát bol neúprosný-Rocky to už neustál.
Je to veľmi čerstvé, bolí to , ale netrápil sa dlho-lekári robili čo mohli.
Je tu ticho, smutno a všade ho vidíme.
Ďakujem, že veľa psíčkárov tu zdiela svoje pocity-plačeme a nehanbíme sa za to.

Moja láska chýbaš mi veľmi

(Reni, 13. 10. 2022 11:59)

V sobotu mi umrela moja milovaná Bella, mala iba 3 roky

Gino

(Mirka , 23. 8. 2018 20:07)

Včera vnoci nám odišiel náš milovaný labradorský retriever Ginko (Džinko, Džino), včera sme boli mimo domu a keď sme sa vrátili našla som ho v kŕčoch ležať vo voliére a velmi ťažko dýchal, hňeď sme volali veterinára a ten povedal že by mohlo ísť o epileptický záchvat ale že sa nemusíme báť lebo do hodiny alebo dvoch by sa mal ukludniť, lenže až do večera sa mu stále zle dýchalo a stále sa nedokázal postaviť tak sme sa rozhodli zobrať ho k veterinárovi. Ten ho dal na infúzku keďže naposledy jedol ráno a tiež dosť zvracal, potom mu napichal aj nejaké injekcie. Neskoro večer sme ho zobrali naspäť domov aj keď bol stále v rovnakom stave a nechali sme ho vo voliére ako nám poradil veterinár. A keď sme ráno za ním prišli už sa mu bohužial nedalo pomôcť.

Re: Gino

(Petra, 20. 2. 2019 1:10)

Dobrý deň , mne dnes taktiež odisla milovaná labradorka Abbie do psieho nebicka :( pred týždňom a pol dostala mozgovú príhodu, a ostala po nej úplne dezorientovaná odmietala nám jesť, chodiť von, bola si veľmi neistá a bála sa . My sme sa však nevdavali brávali sme ju ku veterinarke na výživy infúzie, ktoré ju síce na chvíľku postavili na nohy ale tento víkend sa záchvat zopakoval :( po druhom ostala úplne nevládna :( nechcela piť ani papať ani sa postaviť na nohy, prestala vidieť pocut, ťažko sa jej dýchalo a telíčko tiež nevedelo čo vlastne robí :( rozhodli sme sa ukončiť jej trápenie a po 10 rokoch odisla do psieho nebicka..... je nám neskutočne smutno :(

Re: Gino

(Iren, 8. 8. 2022 6:27)

Ja by som psíka ktorý mi umiera nemohla nechať samého vo voliere,aj keď ťažko povedať.…...

Moja láska Purko

(Lucia, 12. 7. 2022 17:12)

Moja láska nedávno dovŕšila 15 rokov.Môj milovaný kocúrik,zlyhali mu obličky a ja som si všimla že je zle až keď boli fakt zle :( keď už som videla že druhý deň prestal úplne jesť utekala som s ním na pohotovosť..hodnoty krvy veľmi zle že najlepšie by bolo ho uspať.Môj svet sa mi zrútil môj maličký chlapček nemohla som to vzdať bez boja mala som malíčku nádej tak sme s ním chodili na infúzie aj to bol preňho veľký stres ale verila som modlila sa že sa mu polepší raz bolo horšie raz lepšie až na pokon včera keď sme šli na kontorlu mu dala antibiotiká a lieky od bolesti neviem či sa to zhoršilo antibotikmi alebo to bol priebeh choroby ale ako sme sa vrátili skryval sa prec bál sa nepoznal nás(predtým nebolo dňa keby nechcel byt somnou ) bola som s ním celú noc ale bol to najhorší pohľad ak vaše zvieratko trpí a vy mu neviete pomôcť ráno prišla lekárka ukončiť jeho trápenie zaspal mi v náruči..pochovaný je v záhradke kde najradšej ležal keď slniečko svietilo..je mi tak hrozne tak veľmi mi chyba ako ďalej prežiť tu bolesť všade ho vidím..dúfam že sa mi raz vráti ale momentálne sa nemôžem pozrieť na inú mačku lebo mi je hrozne.Ľúbim ta Purko a navždy budem.On mi bol ako dieťa

Moja Sinduška

(Sindi, 9. 11. 2020 0:48)

Dnes sa stal scenár , ktorého som sa dlho obával . Opustil ma môj miláčik a nechal za sebou nechala moje zvednuté srdiečko . Na psíka som bol veľmi citovo naviazaný a žiadna strata v mojom živote ma ešte tak netrápila ako tá dnešná . Posielam pusinku mojej milovanej Sinduške , zostaneš navždy v mojej pamäti a v mojom srdci . Ľúbime ťa

Tobiasko

(Ivet, 13. 8. 2020 13:27)

Teraz mi zomrel môj milovaný psík.
Idem sa z tej bolesti zblázniť.
Milovali sme Ťa nadovšetko Tobiasko náš.

Bella

(Fero, 6. 8. 2020 12:34)

Na svojho havkaca nikdy nezabudnem bol norfolsky teriér
Strážil všetko hydinu všetko Bella mala syna Draka
Ten keď videl ako ju prejechala dodávka tak bol velmy
smutný no dúfam že sa dostala do neba.
A poviem len toľko malý pes z veľkým srdcom


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

následující »