Choď na obsah Choď na menu
 


9 rád, ako prežiť stratu psa

2. 12. 2013

 Každý, kto prežil umrtie milovaného domáceho miláčika vi, akú intenzívnu bolesť to spôsobuje. Neviete, ako zvládnuť svoje pocity a ako toto ťažke obdobie prekonať? Možno vám pomôžu niektoré z nasledujúcich rád:

 

1. Je to normálne, že ma to tak trápi?

Intenzívny žiaľ nad stratou domáceho miláčika je prirodzený. Nenechajte si od niekoho nahovoriť, že sa chováte hlúpo alebo príliš sentimentálne.So svojim miláčikom ste strávili mnoho rokov a stal sa súčasťou vášho života. Bol pre vás zdrojom nepodmienečnej lásky, kamarátstva, zábavy a radosti. Takže sa nedivte, že vás jeho strata ničí. Nedovoľte ostatným aby vám hovorili, ako sa máte cítiť. Na druhú stranu nezabudnite, že nieste sami, tisícky majiteľov domácich zvierat prešli rovnakou smutnou skúsenosťou, akú teraz prežívate vy.

2. Čo ešte možem cítiť?

Ľudia reagujú na stratu svojich milovaných bytosí všelijakými sposobmi. Okrem pocitu smútku a straty sa možete stretnúť aj s ďalšími emóciami. Je to napríklad pocit viny za nehodu alebo chorobu, ktoré zviera postretli. Je však zbytočné sa zaťažovať takýmito pocitmi viny, pretože váš žiaľ sa tým ešte prehĺbi. Niekto sa zase snaží poprieť, že jeho miláčik je preč. Nedokáže si predstaviť, že ho už nebude vítať pri dverách, keď príde domov. Niektorí ľudia si zase predstavujú, že ich miláčik je ešte stále nažive a niekde trpí. Sami sa tak potom trápia strachom oňho.Je pre nich potom preto obtažne prijať ďalšie zviera do rodiny, pretože im to pripadá neloajálne voči tomu predchádzajúcemu.Niekto sa sostratou vyrovnáva tak, že je nahnevaný na toho, kto podľa jeho predstáv može za smrť zvieraťa.Na veterinára, ktorý včas nerozpoznal nejakú chorobu či vodiča auta ktorý ho zrazil a podobne. Niekedy je to aj oprávnené, ale vždy vás to vedie od najdoležitejšej úlohy - vyrovnať sa so svojím smútkom. Takýto žiaľ može sposobiť aj depresie. 

3. Ako sa mám s tím vyrovnať?

Najdoležitejšie je byť sám k sebe úprimný a priznať si, čo cítim. Nepopierajte svoju bolesť alebo pocity hnevu. Už tím, že si ich pripustíte a preskúmate ich, možete so svojimi citmi začať pracovať. Máte právo cítiť smútok a bolesť, ale aj zlosť a pocit viny.Pripustite si svoje city predtým, ako sa začnete sami seba pýtať, či vobec na nich máte nárok. To vám pomože pochopiť čo pre vás strata miláčika skutočne znamená. Niekto svoje emócie vyjadruje v poviedke, básni, piesne alebo dopisu... Niekto o sovjej strate rozpráva s ostatnými. 

4. S kým o tom mám hovoriť?

Pokiaľ máte príbuzných, ktorý majú radi zvieratá tak určite pochopia, že vás to veľmi trápi.Neskúšajte svoje pocity skrývať len preto aby ste posobili kľudne a silne. Najdite si niekoho, s kým sa o tom možete porozprávať.Vyspovedajte sa svojim priateľom, pred ktorými sa nebudete hanbiť plakať. 

5. Kedy je správny čas na eutanáziu?

Váš veterinárny lekár vie najlepšie posúdiť fyzickú kondíciu vášho miláčika a kvalitu jeho života. Pokiaľ má vaše zvieratko chuť k jedlu, reaguje na pozornosť majiteľa, vyžaduje jeho prítomnosť a má chuť sa s ním hrať a zapojiť do rodinného života, zdá sa, že na to ešte nie je čas. Ale ak zviera pocituje stále bolesti, podstupuje ťažké a stresujúce ošetrenia, ktoré mu veľmi nepomáhajú, nereaguje na náklonnosť, nepozná svoje deje, potom sa jeho majiteľ pravdepodobne rozhodne ukončiť spoločné trápenie. Predlžovanie totiž hnepomože nikomu z vás. Pre nikoho nieje toto rozhodnutie ľahké a bezbolestné, ale niekedy je to skutočný sposob ako prejaviť svojmu miláčikovi svoju lásku. Mnohí majitelia potom cítia veľkú úľavu.

6. Čo mám robiť ďalej?

Keď zviera zomrie, musíte si vybrať, ako so svojím miláčikom naložíte. Môžete ho nechať na veterinárnej klinike, možete ho pochovať na jeho obľubenej záhrade či lúke, nechať ho spopolniť a popol dať do urny alebo ho rozprášiť alebo ho pochovať na zvieracom cintoríne, ktorých je na Slovensku mnoho. 

7. Čo mám povedať svojím deťom?

Vy sami dokážete najlepšie posúdiť, koľko informácii dokážu vaši deti uniesť. Ale nepodceňujte ich. Možno zistíte, že keď sa s nimi úprimne porozprávate o smrti zvieraťa, pomôžete sa im lepšie vyznať v pocitoch, ktoré smrť zvieraťa sprevádzajú, a tiež predídete zbytočným predstavám a obavám. Budte poctivý a úprimný, nehovorte im že zviera zaspalo alebo odišlo. Je dosť možné, že potom budú očakávať jeho návrat. Neskrývajte pred deťmi váš smútok, určite bude lepšie ak sa dieťa vyplače vo vašom láskyplnom objatí. 

8. Budú moje ďalšie zvieratá smútiť tiež?

Zvieratá sú členovia rodiny a tiež si všímajú každú zmenu v ich domove. Často k sebe zvieratá navzájom priľnú a tím pádom budú tiež bolestne prežívať odchod ich každodenného spoločníka. A neplatí to iba pre psích parťákov alebo mačky, platí to aj vzájomne - psy smútia za mačkami a naopak. Buďte preto k svojim miláčikom pozornejší a láskyplnejší ako inokedy, aby ste im pomohli to lepšie prekonať. Pamätajte, že keď im budete chcieť domov nové zvieratko, nie vždy ho hneď príjmu, ale situácia sa časom zlepší. To, že sa sustreďujete na prejavovanie lásky svojim pozostalým zvieracím kamarátom, môže byť pre vás najlepšia terapia. 

9. Mám si hneď zaobstarať nového miláčika?

Všeobecne sa to nedoporučuje. Potrebujete čas, aby ste prekonali sovj smútok a pocit straty. Uvedomte si aj to, že nové zvieratko bude iné, ako to predošlé, a nemože ho nahradiť. Nie je dobré dať novému to isté meno a porovnávať ho s predošlým. Osvojte si nové zviera až vtedy, keď budete schopní ísť ďalej a vytvoriť s ním nový dlhý a láskyplný vzťah. Pretože to je to, po čom zvieratá túžia. A je ich veľa, ktorí čakajú možno práve na vás.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: Re: Môj milovaný Leo

(Gabriel, 18. 6. 2018 20:14)

Ťažké 4 mesiace potom čo nás opustil náš milovaný Leo ,no život ide ďalej snažím sa vyrovnať stým že už tu nie je spomínam naň deň čo deň ! Chodím ho venčiť aj keď len ja sám.

Re: Re: Môj milovaný Leo

(Gabriel, 24. 7. 2018 18:51)

Je to už päť mesiacov čo nás opustil náš milovaný Leo prežívam to veľmi ťažko , ale život ide ďalej stačí keď pozerám fotky tlačia sa mi slzy do očí a to som dedo čo má už dačo za sebou!

Re: Re: Re: Môj milovaný Leo

(Gabriel, 22. 9. 2018 11:04)

Už je to sedem mesiacov čo nás opustil náš milovaný Leo je nám ľúto ale život ide ďalej,ale myslíme naň stále.

Nas Kubko

(Katarina, 25. 8. 2018 11:24)

Vcera nam odisiel Kubko do psieho nebicka. Mal peknych 13 rokov za sebou. Pred dvoma tyzdami sa mu zrazu zacala horsit krv. Ubudok cervenych krviniek. Veterinari po dlhom patrani prisli na to, ze ma zaludocne vredy. Po gastroskopii sa mu ako keby ulavilo, ale musel zostat na 24 hodinovej starostlivosti u veterinara. Uz sa nam spat nevratil, po 16 hodinach sa stav zhorsil a Kubko navzdy odisiel. Najviac ma mrzi, ze som vtomto poslednom okamihu nebohla byt pri nom. Bol to uzasny psik a nikdy nanho nezabudnem.

Lenka 1.8.2018 17:00

(Náš Bajo, 1. 8. 2018 13:40)

Dnes nas opustil nas najmilsi milacik .

Náš wilko

(Jana , 28. 6. 2018 13:07)

Dnes to je tri týždne čo sme prišli o nášho wilka.nas psík zahynul tragicky roztrhal ho veľmi zlý vlčiak z majiteľom to ani trochu nezamavalo a díval sa na to.Stalo sa to pred mojimi ocami a nemohla som mu pomoct zostal mi iba zúfali plac.Ani v tom najhoršom sne by mi nenapadlo keď ešte doobeda santil a dal mi tu jeho úžasnú pusu že to bude naposledy a že za pár hodín sa s ním budem lúčiť navždy.Bojoval zo všetkých síl nechcel ešte odísť chcel tu byť ešte s nami dávať tu úžasnú lásku akú mal iba on.Lubime ho moc strašne to boli sme zronený a bezmocný.Nebolo to iba zvieratko bol to náš kamarát veľké malé šťastíčko všetko by sme dali za to keby nás doma vytal tou nefalšovanú radosťou neveríme že sú to už iba spomienky.Bolo mu jedno či sme pekné oblečený či máme peniaze ľúbil nás stále rovnako.Mal iba päť rôčkov plný života síl nemal ešte odísť a s ním toľko šťastia a radosti v nebicku sa určite potešili keď tam prišiel taký úžasný psíček ľúbime ho moc

Re: Môj Bruno ❤❤❤❤❤

(Gabriel, 29. 4. 2018 11:39)

Že či ste urobili dobre na to nie je odpoveď lebo ja som písal o mojom leovi tiež bol na tom zle nevedeli mu pomôcť tak čo spraviť ? Bolí to stále ale život ide ďalej a spomíname naň s láskou deň čo deň . Držte sa a spominajte naňho,ale nezabudnite!

Môj Bruno ❤❤❤❤❤

(12344, 27. 4. 2018 18:13)

Dnes sa môjej mačke zhoršil zdravotný stav. Bol chorý už od Decembra 2017 ale mysleli sme si že mu to prejde, no prešiel mesiac a stále bol na tom zle. V januári sme k nemu zavolali veterinára a ten mu dal antibiotiká a tabletku na odčervenie. Dnes je 27.4.2018 a zdravotný stav sa mu zhoršil ešte viac. Tak sme dnes ráno volali veterinárovi a povedali mu ako je na tom. Veterinár nám oznámil že keď mu nezabrali v decembri antibiotiká že jemu nieje pomoci a povedal že on približne do 3 dní zomrie. Navrhol nám že ho máme dať utratiť a my sme videli ako je na tom tak sme súhlasili. Veterinár povedal že príde až v nedeľu ale to by bolo dlho a tak nám povedal nech ho odnesieme do lesa aby zomrel v pokoji bez všeliakých zvukov a stresu. Mám doma ešte 2 mačky ktoré to nesú zle myslíte si že som spravila dobre ?

;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:42)

Už to bude v auguste dva roky, čo som musela dať uspať moju fenečku Peggie...(trpasličí špicík) . Volali sme ju Gitka a pre mňa bola boli čosi ako malý zázrak, pretože toto malé klbko mi úplne zmenilo život, dalo mu veľký zmysel a tony lásky, ktorú som od ľudí nikdy nepoznala... Bohužial ani od vlastnej rodiny...Bol to úplne iný rozmer, čistý, nekonečný a úprimný zvierací cit..Keď som si ju doniesla domov, zrazu som nikoho a nič nepotrebovala, len toto maličké stvorenie. Gitka bola moje všetko, nonstop so mnou, aj v posteli ... Jej stratu som niesla extrémne ťažko.

Re: ;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:45)

Po jej skone som mala zdravotné problémy a ako kardiologickému pacientovi sa mi zhoršil stav. Zlyhali jej ľadvinky a dodnes viním z toho seba. Našla som tisíc dôvodov na to, že to bola iba moja vina. Radšej mali zlyhať mne

Re: Re: ;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:46)

Re: Re: Re: ;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:48)

Re: Re: Re: ;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:53)

Ten proces eutanázie, ako mi na večnosť odchádzala v náručí bolo to najhoršie čo som v živote zažila. Ani smrť blízkych som tak ťažko neniesla. Jednoducho preto, že oni mi nikdy nedali to, čo mi dal tento maličký živý tvor. Pred polrokom som si postavila dom... Často sa prichytím ako pozerám po záhrade a vidím tam cupitať šťastnú Gitku

Re: Re: Re: Re: ;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:54)

Aj po 1,5 roku mi strašne chýba, dala by som všetko za to, aby sa mi vrátila.... Dožila sa iba 10 rokov.. (priemerne špicíky žijú aj 15). Dnes mám už troch ďalších špicíkov, sú rozkošní, a iba oni mi pomohli sa z toho najhoršieho dostať, ale Gitku mi nenahradili...Nie je to ono. Sú takí... iní. Gitka je nenahraditeľná. To silné puto medzi nami nepretrhla ani smrť.... Keď raz budem umierať ja, viem že ma tam bude pri nebeskej bráne Gitka čakať a zasa budeme spolu. A potom už navždy...
Nemôžem už ďalej písať, padajú mi slzy ako hrachy, duša mi narieka , živé spomienky sú mučivé....

Re: Re: Re: Re: Re: ;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:57)

Neupnite sa na svojho psíka tak ako ja, lebo keď vám bude umierať, budete chcieť umrieť s ním......................

;-(

(Martina, 8. 4. 2018 6:39)

Už to bude v auguste dva roky, čo som musela dať uspať moju fenečku Peggie...(trpasličí špicík) . Volali sme ju Gitka a pre mňa bola boli čosi ako malý zázrak, pretože toto malé klbko mi úplne zmenilo život, dalo mu veľký zmysel a tony lásky, ktorú som od ľudí nikdy nepoznala... Bohužial ani od vlastnej rodiny...Bol to úplne iný rozmer, čistý, nekonečný a úprimný zvierací cit..Keď som si ju doniesla domov, zrazu som nikoho a nič nepotrebovala, len toto maličké stvorenie. Gitka bola moje všetko, nonstop so mnou, aj v posteli ... Jej stratu som niesla extrémne ťažko.

Re: celkove ochrnutie psika

(Tomaš, 4. 4. 2018 15:04)

Verte mi najst sili nieje vobec jednoduche pred par rokmi som musel urobit to važne rozhodnutie a naš akita inu Rocky mi vydychol v naruči a dnes 04.04.2018 som pochoval vlčiaka Arisa boli to oddany a milujuce zvierata a naplnali naše zivoty.dakujem im za všetko...

Recommendations: how to promote your psyaskrecky.estranky.sk

(LatonyaAcalo, 27. 3. 2018 10:16)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve any antibot captcha.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

celkove ochrnutie psika

(zuzana, 23. 3. 2018 12:43)

precitala so si clanok a v mnohom mate pravdu. Moj ll rocny psik nahle ochrnul. podla veterinara mal infarkt miechy. mam ho doma ako leziaceho pacienta, nemoze sa pohnut, ba ani sam zdvihnut hlavicku. dovolenka sa mi konci a ja mam strach ho nechat sameho bez pomoci. ako najst silu na eutanaziu milovaneho psika???????????















Jerry

(jana, 11. 3. 2018 14:03)

Ano suhlasim ,mojmu psikovi rok pred vypuknutim choroby veterinar odbornik s niekolkymi ambulanciami v Bratislave a niekolkymi doktormi robil sono i testy pecene a videl ze to nie je v poriadku,tym cim nas liecil asi dokoncil cestu zivota mojho jerryho a specatil jeho team, nas osud,je mi fakt luto,ze to musim konstatovat,ale ine vysvetlenie nemame.Choroby vidia ,ale neliecia a neriesia.Nerozumiem tomu,drzim palec ,vsetkym chorym zvieratkam,nech natrafia na serozneho vet.